ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS, HÚS

EU-s ökocímke

2010 óta minden olyan előre csomagolt bioterméken fel kell tüntetni, amely teljes egészében megfelel az EU ökológiai gazdálkodásról szóló rendeletének, és az uniós tagállamokból származik. Importált termékek esetén használata nem kötelező. A címke nagyban segíti a fogyasztókat, hogy könnyebben felismerjék az ökológiai úton előállított élelmiszereket.

 

Hungária Öko Garancia

Ausztria vezető ellenőrző szervezetének magyarországi leánycége, több közép- és kelet-európai bioüzem áll ellenőrzésük alatt. Ilyen címkével ellátott termékek vásárlása esetén biztosak lehetünk benne, hogy az általunk vásárolt élelmiszer egészséges, ezen felül a fenntartható gazdálkodást támogatjuk általa.

 

Biokonktoll Hungária

Azon ökológiai élelmiszereken és mezőgazdasági termékeken látható, melyek előállítása ellenőrzött, vagyis a rájuk vonatkozó közösségi és hazai jogszabályokat betartották, valamint az állam hatósági kontrollja alatt működő ellenőrzési rendszerben állították elő.

Ilyen címkével ellátott termékek vásárlása esetén biztosak lehetünk benne, hogy az általunk vásárolt élelmiszer egészséges, ezen felül a fenntartható gazdálkodást támogatjuk általa.

Demeter

A Demeter védjegyet már 1928-ban létrehozták, és speciális ökológia gazdálkodásból származó termékek megjelölésére szolgál. Az alapítása Dr. Rudolf Steiner nevéhez köthető.

 

 

Naturland

Olyan csomagoláson található a Naturland pecsétje, amelyiken a terméket a Naturland irányelveinek megfelelő gazdálkodásban termelték. Ezek az irányelvek szigorúbbak, mint az EU ökológiai rendeletei. Az egyesület célja egy világszerte kialakított 100 %-ban organikus mezőgazdaság kialakítása.

 

 

USDA organic

Olyan ökológiai gazdálkodásokat minősít, akik nem használnak szintetikus növényvédő szereket. Specifikus ökológiai szabályozást határoz meg, amely meghatározza a termék minőségét, valamint a termelés során használt talaj illetve víz minőségét is, védve a természetes forrásokat és a biodiverzitást.

 

JAS

A JAS szabvány szerves növények és ökológiailag feldolgozott növényi eredetű élelmiszerek szabályozására lett létrehozva 2000-ben. Szabályozza a termelést és a feldolgozást. A Codex Alimentarius Bizottság által elfogadott, organikusan előállított élelmiszerekkel foglalkozik. 2005 novemberében kibővítették a szabályozásokat az ökológiai gazdálkodásból származó állati termékekre.

 

HALAK ÉS RÁKOK

Az alább felsorolt védjegyek segítenek a helyes választásban. Ezen termékek, halak megvásárlásával a fenntartható és környezettudatosan műkődő halászatokat támogatjuk.

MSC (Marine Stewardship Council)

Az MSC egy független és közhasznú szervezet, amely 1992 óta a környezettudatos halászat érdekében tevékenykedik. Az MSC több környezetvédelmi kritériumrendszer alapján működik, ilyenek a halálományok hosszútávú fenntartása, a halászatok általi környezetszennyezési hatás csökkentése és a tengeri nagy diverzítású ökokszisztéma fenntartása. 

A Marine Stewardship Council címkéjét azok a halászok használhatják, melyek tartózkodnak a halászati területek vagy fajok túlhalászástól, az egyes halfajok kihalásához vezető módszerektől, illetve a halászterületeiken kihalófélben lévő fajták egyedszámának növekedését biztosító módszereket alkalmaznak. Az ökológiai hatások mérséklése érdekében a helyi ökoszisztéma rendszerét, szaporodóképességét és sokszínűségét meg őrző halászati eljárásokat vár el az MSC, nem csupán a halászott fajokra, hanem a halászati terület többi élőlényére.

Magyarországon ez a jelölés a legelterjedtebb. Több hazai áruházban is kaphatóak az ilyen tanúsítvánnyal ellátott termékek.

ASC (Aquaculture Stewardship Council)

Az ASC egy független nonprofit szervezet, melyet a WWF (Természetvédelmi Világalap)  és IDH (Dutch Sustainable Trade Initiative) alapított 2010-ben.  Az ASC logóval ellátott termékekre leginkább az jellemző, hogy felelősségteljes haltenyésztésből származnak. Ezekkel a termékekkel még hazánkban ritkábban találkozhatunk.

 

Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

A Biokontroll saját feltételrendszert dolgozott ki a bio halgazdálkodásra vonatkozóan. Mely lehetővé teszi, hogy megbízhető és ellenőrzött körülmények között történtjen a biohal tenyésztése. Feltételrendszerükben megtalálhatjuk a természetvédelmi alapelvet, a biodiverzítás megőrzését, a minőségbiztosítási és ellenőrzési alapelveket, állatjólétre vonatkozó kérdéseket. Ezzel a minősítéssel csak bio halak esetében találkozhatunk. Hazánkban a legjelentősebb a Hortobágyi Halgazdaság Zrt.  haltenyészet.

GLOBAL G.A.P.

A GAP jelentése lefordítva magyarul azt jelenti, hogy “Jó mezőgazdasági gyakorlat”. Ez egy nemzetközileg elfogadott szabvány, amely nem csak a vizikultúra termékeire koncentrálódik, hanem a mezőgazdaság és a kertészet termékeire is egyaránt. Magyarországon riktán találkozhatunk olyan termékekkel, amelyeken ez a logó található.

 

Dolphin Safe

Az amerikai Earth Island Institute adja ki a “delfin kímélő” logót, ezzel a minősítéssel a tonhal konzerveknél találkozhatunk. A tanúsítás biztosítás arra, hogy a tonhal olyan halászati módszerrel volt kifogva, ami nem ártott a delfineknek és a tengeri ökoszisztémának.

 

Line-caught / Pole & Line

Ezen termékek esetében biztosítva vagyunk arról, hogy a halat fenntartható hagyományos halászati módszerrel fogták ki, horgos. Ennek a módszernek minimális a környezetre gyakorolt hatása.

 

Soil Association 

A Soil Associaton is foglalkozik ökológiai gazdálkodásban termelt halfajok minősítésével.  A halnak a következő elvárásoknak kell megfelelnie a Soil Association minősítése során:

  • a tenyésztés során a legfenntarthatóbb táplálékkal kell etetni a halat
  • minimalizálni kell a stressz és maximalizálni a halak jólétét ügyelve a megfelelő telepítési sűrűségre
  • limitált a táplálékok zsírtartalma, így biztosítják a természetes növekedési rátát
  • a fertőző algásodás megakadályozása
  • egészségügyi kezelések után bizonyos időszakot ki kell várni, míg a halat ki lehet fogni, ez állatjóléti okokra vezethető vissza

 

EGZOTIKUS TERMÉKEK

Fair Trade

Magyarul méltányos kereskedelem. A címke bizonyítja, hogy az adott termék méltányos árakon, tisztességes munkakörülmények között lett előállítva, valamint kiegyensúlyozott kereskedelmi feltételeken alapuló gazdasági kapcsolatot is takar a fejlődő országok dolgozói és gazdálkodói között. Ilyen címkével ellátott termékek vásárlásával a fejlődő országok termelőinek segítünk a szegénység és egyenlőtlenségek leküzdésében.

UTZ

UTZ Certified egy fenntarthatósági program kávét, kakaót és teát termelő farmerek számára, amely keretében meglévő, ismert márkájú termékeket gyártó és forgalmazó cégekkel működhetnek együtt. A programban részt vevő gazdálkodók jobb termelési és mezőgazdasági gyakorlatokat sajátíthatnak el, biztonságos és egészségre nem ártalmas munkakörülményeket teremthetnek, és környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett dolgozhatnak (peszticidek csökkentése, fenntartható talaj-, víz- és energiahasználat). Az UTZ Certified programban részt vevő gazdaságokban nem lehet gyermekeket dolgoztatni. A program segítségével a gazdák jobb terméshez, ezzel magasabb jövedelemhez juthatnak, méltányos megélhetést biztosítva maguknak és családjuknak.

Rainforest Alliance

Olyan gazdaságilag és társadalmilag életképes fejlesztéseket támogatnak, amelyek megfelelő alternatívát jelentenek az esőerdőket pusztító legeltetés, turizmus, mezőgazdasági gyakorlatok és erdőégetés helyett. Több mint 100 fajta termény (kávé, kakaó, tea, citrusok, banán, pálmaolaj, virág stb.) nyerheti el a Rainforest Alliance Certified™ logó használatát, amennyiben a farm gazdálkodása megfelel az 1970-es évek óta működő Sustainable Agriculture Network (SAN) követelményeinek. Egy minősített gazdaságban tilos az erdőirtás, kötelező a megfelelő talajvédelmi technikák alkalmazása, védeni kell az őshonos ökoszisztémát, minimalizálni szükséges az energia, víz és agro-kemikáliák használatát, csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását.

(Az utóbbbi években elég sok kritika érte!)

RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil)

2004-ben néhány vállalat és civil szervezet (köztük a WWF) megalakították a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal (Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO) csoportosulást. Ez egy non-profit szervezet, amelyben a pálmaolaj-gyártásban érdekelt 7 terület képviselői vannak jelen: termelők, értékesítők, termékgyártók, kiskereskedők, bankok és befektetők, környezetvédő és egyéb civil szervezetek. Ezek egymással egyeztetve alakították ki azokat a sztenderdeket, amelyek meghatározzák a fenntartható pálmaolaj termesztés és felhasználás feltételeit.