Az Európai Parlament 2019. március 27-i döntése alapján 2021. január 1-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag ételhordók, evőeszközök, poharak használata.

A vendéglátóhelyeknek így új megoldásokat kell keresniük az ételkiszállításhoz, vagy a maradék elviteléhez használt műanyag edényeik helyett.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány javaslata:

I. A legkörnyezetbarátabb megoldás az újrahasználat. Visszatérve nagyszüleink gyakorlatához azt javasoljuk, hogy az a vendéglátóhely, ahol egyébként is történik mosogatás szerezzen be pár száz jó minőségű, többször használható dobozt, melyet a visszatérő vendégeknek betétdíjért cserébe adjon. A vendég a legközelebbi rendelésnél visszaadja a használt dobozt és kap helyette egy, a vendéglátóhely által megfelelően elmosott dobozt, vagy visszakapja a pénzét. (A betétdíj előnyeiről itt írtunk részletesebben.)

A dobozok elmosása  a vendéglátóipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet 21. §-a alapján történjen:

(1) A fogyasztók étkezéshez használt edényeinek, eszközeinek, valamint a kiszállításhoz használt visszatérő edények, eszközök (a továbbiakban együtt: fogyasztói edények) mosogatását térben el kell különíteni az ételkészítéstől és a tálalástól.

(2) A fogyasztói edények és az ételkészítéshez és tálaláshoz használt üzemi edények és eszközök (a továbbiakban együtt: üzemi edény) mosogatását térben vagy időben el kell különíteni egymástól, a keresztszennyeződést kizáró módon.

(3) Fertőtlenítő mosogatással kell mosogatni:

  1. a) a fogyasztói edényeket, eszközöket,
  2. b) az előkészítőkben használt edényeket, eszközöket,
  3. c) a fogyasztói edényekkel azonos helyen, de azoktól időben elkülönítve mosogatott üzemi edényeket.

Ennek a rendszernek a felállításában a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársai szívesen segítenek, HACCP útmutatót, grafikai anyagot is adunk hozzá. Ez anyagilag is a legkedvezőbb megoldás, hiszen egy jobb minőségű 1 l-es doboz ára kb bruttó 1000 Ft, a mosás költségei pedig minimálisak egy darabra vetítve. Egy ugyanekkora PLA doboz bruttó 100 Ft körül van, ami azt jelenti, hogy kb 10 mosás után megtérül a fenti beruházás. Jelenleg mi is kísérletezünk egy ilyen dobozzal: Vidd és hozd kajabox! Részletekért érdeklődj a sarolta@gasztrohos.hu email címen.

II. A többi esetben, amikor csak alkalmanként vagy ritkán arra járó vendég tér be, akkor sajnos valóban az egyszer használatos dobozok használata lesz az egyetlen megoldás. Azonban fontos megjegyezni, hogy a lebomló anyagok használata azok visszagyűjtése és komposztálása nekül nem fogják megoldani a környezeti problémát, ahogyan erről állásfoglalásunkban is írtunk.

2021-ig még két lehetőséget ajánlhat egy vendéglátóhely a vendég számára:

  • választhat cukornádból, papírból készült dobozt/poharat, amiket utána a komposztálóba tehet;
  • vagy az átlagos műanyag edényeket, ami utána szelektív gyűjtőbe kerülhet (2021-ig).

Fontos egy plakáton vagy szóban felhívni a vendég figyelmét arra, hogy milyen választási lehetőségei vannak, és hogy utána a használt edények megfelelő hulladékkezelése érdekében mit tegyen.

Mi az a PLA?

A PLA (kukoricából kivont politejsav) a leggyakrabban használt anyag, melyet a kőolaj alapú műanyag dobozok kiváltására használnak. Azonban kutatások azt mutatják, hogy az ilyen dobozok és poharak háztartási komposztálóban és a természetben csak nagyon nehezen bomlanak le, így környezeti hatásuk nem sokkal kedvezőbb a kőolaj alapú társaiknál. Ha ugyanis nem jutnak vissza a környezetbe a komposztálással, azok ugyanúgy a szeméttelepen vagy égetőkben végzik, növelve a szemét mennyiségét. A hulladékcsökkentésre tehát nem nyújtanak megoldást, viszont előállításuk valóban környezetkímélőbbnek mondhatók, amennyiben nem milliárdos nagyságokban történik az előállítása.

A PLA helyett olyan lebomló csomagolóanyagokat javaslunk, melyek akár háztartási komposztálóban is lebomlanak, így a fogyasztó is meg tudja oldani azok visszakerülését a körforgásba. Ilyen a papírból, búzakorpából, cukornádból, pálmalevelekből vagy bambuszból készült edények.

III. Olyan vendéglátóhelyek esetében, ahol nem megoldható a mosogatás, ott ajánljuk a Zöldövezet Társulás újrapoharát (ahol a szervezet vállalja a poharak elmosását), illetve az alábbi lebomló csomagolásokat:

Tányérból: papír, búzakorpa, cukornád, pálmalevél, bambusz
Pohárból: papír vagy PLA
Dobozból: papír, cukornád vagy PLA

Alapítványunk több hazai forgalmazót ismer, akiktől a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező egységek kedvezményes áron vásárolhatnak.

Akármelyikre is esik a választás, minden esetben meg kell oldani a hulladékok megfelelő különgyűjtését és a kezelését!