Mi az az ökológiai gazdálkodás (bio)?

Az ökológiai gazdálkodás olyan környezetkímélő és az emberi egészséget szem előtt tartó termelési forma, amely a termelés során a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben a külső erőforrásokkal és természetidegen anyagokkal szemben, ezáltal a gazdaságon belül zárt anyag- és energiaáramlás megvalósítására törekszik. Fentiek értelmében a növényvédelemre és tápanyag-utánpótlásra használható anyagok, valamint a feldolgozás során alkalmazható adalék- és segédanyagok köre szigorúan szabályozott. Az ökológiai gazdálkodás elvből kizárja továbbá az élőlények genetikai módosításának minden formáját, és ezt az elvet az ökológiai élelmiszer-előállítás minden folyamatában tiszteletben kell tartani. Az ökológiai gazdálkodás tehát nemcsak az emberi egészség szempontjából bír hatalmas jelentőséggel, hanem aktív környezetvédelmi tevékenységnek tekinthető. Hozzájárul a biodiverzitás (sokféleség) megőrzéséhez, növeléséhez, fenntartja, jó esetben fokozza a talaj termékenységét, biológiai aktivitását, védi a felszíni és felszín alatti vizeket, a levegőt, a talajt, hozzájárul a táj megőrzéséhez, takarékosan bánik a nem megújuló erőforrásokkal. Vagyis hosszútávon fenntartható, ezáltal a következő nemzedékek életlehetőségeit sem korlátozza. (Forrás: Hungária Öko Garancia) Az ökológiai gazdálkodások minősítését és ellenőrzést végző hazai szervezetek a Hungária Öko Garancia és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., amelyeknek működését a NÉBIH ellenőrzi.

Tehát egy olyan gazdálkodási forma, mely során figyelembe veszik, és a lehető legkisebbre csökkenti az antropogén hatást a környezetre nézve a következő szempontok figyelembevételével:

 • a helyi források hatékony kihasználása
 • kémiai növényvédő szerek, műtrágyák és antibiotikumok kerülése
 • genetikailag módosított termékek tiltása
 • betegségekkel szemben ellenálló növény- és állatfajok alkalmazása
 • törekedés az állomány szabad tartására, kültéri környezetben és megfelelő ökológiai gazdálkodásból származó takarmány mellett
 • a tarásnál figyelembe veszik a különböző állatfajok igényeit

 

Mi a biotermék?

A biotermékek előállítását és forgalmazását EU-szerte egységes – jogszabályban rögzített – előírásrendszer szabályozza, és ellenőrző-tanúsító rendszer is kapcsolódik hozzá. Az „ökológiai”, „biológiai”, „öko” és „bio” jelzők szinonim fogalmak, és a jogszabályi háttérnek köszönhetően kizárólag olyan termékeken tüntethetők fel, amelyek megfelelnek a vonatkozó előírásoknak (a Tanács 834/2007/EK rendelete, a Bizottság 889/2008/EK rendelete, 834/2007/EK, a Bizottság 1235/2008/EK rendelete, 834/2007/EK tanácsi rendelet, 79/2009. (VI.30.) FVM rendelet). E rendeletek írják le a termelés, feldolgozás és kereskedelem során használható anyagokat, eljárásokat, nyilvántartási kötelezettségeket és az ellenőrzés minimum-követelményeit. (Forrás: Hungária Öko Garancia)

 

Miben különbözik a bioélelmiszer a nagyüzemben gyártott élelmiszerektől, és miért válasszuk a drágább biotermékeket az olcsóbbal szemben?

Összesítve a bioterméknek számos előnye van a nagyüzemi gazdaságokban gyártott termékkel szemben. Elsősorban sokkal zöldebb, nem szennyezi a talajt, illetve a vizeket olyan mértékben, mint nagyüzemi párja, és a termék jelentősen kevesebb vegyszert tartalmaz. Emellett a biotermék jelentősen több tápanyagot és vitamint tartalmaz, ez a termelési folyamat ütemének köszönhető, és annak, hogy az adott terméket nem kezelték növekedést serkentő szerekkel. Ennek köszönhetően a bioterméknek teltebb, finomabb íze van.

A bio tehát jobb. Biotermékek fogyasztásával csökkenthetjük a szervezetbe jutó növényvédő szerek mennyiségét, csökkent a nitrát terhelés, az adalékanyagok bevitele, és a génmanipulált termékek kerülésével csökken mindezek egészségügyi kockázata. Az ökológiai állattartás során csökken a húsokban található telített zsírsavak mennyisége, és nagyobb mennyiségben található többszörösen telítetlen zsírsav, és az omega-3-zsírsavak koncentrációja. (Forrás: Biokontroll Hungária)

 

Létezik vegyszermentes zöldség/gyümölcs?

A biotermékek esetében is vannak olyan növényvédő szerek, amelyek használata engedélyezett. A NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezetvédelmi Igazgatósága a 889/2008/EK rendelet 1. és 2. mellékletében szereplő hatóanyagok alapján összeállította az ökológiai növénytermesztésben alkalmazható növényvédő szerek és termésnövelő anyagok listáját.

 

Mitől bio a hús?

Fontos, hogy az állandó jó közérzetet biztosítsanak az állatok számára. Ezt egyrészt a természetes környezet megteremtésével lehet megvalósítani, másrészt azzal, hogy figyelnek az állatok aktuális szükségleteire: ha például az állatnak árnyékra, vagy fedett helyre van szüksége, akkor az rendelkezésére áll. (A gyakorlati megvalósítás ennél persze kicsi összetettebb, állatfajtánként eltérő lehet.)

A takarmányozást az állatokat tartó ökológiai (bio) üzemből vagy régióban működő ökológiai gazdaságból kell beszerezni. Ezeknek az ökológiai takarmánynak ki kell elégítenie a tápanyagszükségletet a fejlődés különböző szakaszaiban. Tilos az állatokat vérszegénységet okozó tápanyagon tartani, illetve az esetleges elhízást visszafordíthatóvá kell tenni a tenyésztés bármely szakaszában.
A betegségek megelőzése érdekében fontos néhány lépés megenni:

 • nagy ellenálló-képességű fajták tarása
 • jó minőségű takarmány, az állatok rendszeres mozgatása és legeltetése
 • higiénia

A tenyésztés során tilos növekedés fokozó szerek, antibiotikumok, hormonok és hasonló szaporodásfokozó anyagok használata. Az épületek és ólak tisztántartásánál figyelni kell higiéniára, az állatok fertőzésének elkerülésére. A fentiekben leírtakat bővebben a 834/2007/EK és a 889/2008/EK rendeletek tartalmazzák.

 

Mitől bio a hal?

Magyarországon a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. foglalkozik növényevő és ragadozó halfajok ökológiai termelésével a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. felügyelete és tanúsítása mellett. A Biokontroll és alkalmazott speciális termelés a garancia a vásárlónak, hogy a feldolgozás idegen anyagoktól mentes legyen, és kitűnő minőségű terméke kapjon. A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. 5500 hektáron tenyészt pontyot, fehér busát, amurt, süllőt, csukát, compót, kárászt és egyéb vadhal fajokat a tavakban megtermelt természetes táplálék hatékony felhasználásával. A tavak tápanyag-ellátása extenzív állattartó telepekről származó almos szerves trágyával van biztosítva. A takarmányozás első sorban kukoricával, búzával, tritikáléval, csillagfürttel, és árpával van biztosítva.

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-nek saját előírásrendszere van, melyet kidolgozott olyan tevékenységekre is, melyek EU jogszabályok hatálya alatt állnak, de részleteiben még nem szabályozottak, vagy még egyáltalán nem tartoznak EU rendelet hatálya alá. Ilyen tevékenység a halastavi haltartás is többek között. Erről bővebben a Biokontroll alap-feltételrendszer ad tájékoztatást.

A Soil Associaton is foglalkozik ökológiai gazdálkodásban termelt halfajok minősítésével.  A halnak a következő elvárásoknak kell megfelelnie a Soil Association minősítése során:

 • a tenyésztés során a legfenntarthatóbb táplálékkal kell etetni a halat
 • minimalizálni kell a stressz és maximalizálni a halak jólétét ügyelve a megfelelő telepítési sűrűségre
 • limitált a táplálékok zsírtartalma, így biztosítják a természetes növekedési rátát
 • a fertőző algásodás megakadályozása
 • egészségügyi kezelések után bizonyos időszakot ki kell várni, míg a halat ki lehet fogni, ez állatjóléti okokra vezethető vissza

 

Hogy igazán megbizonyosodjunk róla, hogy a termék valóban ökológiai gazdálkodásból származik, védjegyek és minősítések állnak rendelkezésünkre.