A menü egyharmada - előadásunk a MDOSZ Fenntartható táplálkozás című szakmai konferenciáján
Két kiflicsücsök, egy alma, fél adag krumplis tészta – ez került a kukánkba a múlt hét folyamán. Amikor valami megszárad, megromlik, megpenészedik, akkor leginkább azt a pénzt sajnáljuk, amit az élelmiszerrel együtt kidobunk az ablakon. Valójában sokkal többet veszítünk: emberek munkáját, megélhetését, sőt, a természeti erőforrások hihetetlen mennyiségét hajítjuk ki.
Ha mindez nem lenne elég, íme még egy motiváció arra, hogy megegyük, amit megvettünk: a kidobott étel jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz is!Kevés dolog van manapság, amire az ember tényleg hatással lehet – hiszen nem tudjuk, mikor lesz extrém időjárás vagy mikor omlanak össze újra a pénzügyi piacok. Van azonban egy hely, ahol biztosan mi döntünk: a konyhánk. Talán nem is gondolnánk, hogy hány globális probléma megoldása néz vissza ránk a tányérunkról, és hogy milyen erő rejtőzik egy-egy falatban. A detektíves filmekben a kedvenc részem mindig az, amikor a gyanúsított kukáját ellopják a rendőrök, hogy az abban lévő információk alapján többet tudjanak meg a valószínűsített tettesről. A szeméttel szó szerint kesztyűs kézzel bánnak a zsaruk, a számlák, lyukas zoknik, műanyag csomagolóanyag között pedig mindig felbukkan egy-egy fél szendvics vagy néhány szelet pizza. A jelenet humoros ugyan, de elgondolkodtató is, hiszen az élelmiszer-hulladék egyre komolyabb társadalmi és környezeti gondot jelent.
Az el nem fogyasztott élelmiszer egyrészt hulladékkezelési szempontból jelent problémát (ha az élelmiszer-hulladék ország lenne, Kína és az USA után ennek a nemzetnek lenne a legnagyobb a szén-dioxid kibocsátása), másrészt a megtermeléshez, szállításhoz, csomagoláshoz kapcsolódó összes erőforrást (pl. víz, termőföld, fosszilis energiahordozók) is elpocsékoljuk. Pedig a népesség megállíthatatlan növekedésével egyre több élelmiszert kellene előállítanunk – még akkor is, ha sikerül csökkenteni az elpazarolt mennyiséget –, limitált területen.
Az előadásban az élelmiszer-pazarlás káros környezeti hatásai mellett érdekes és sokszor meghökkentő ételmentő ötletek is bemutatásra kerülnek.