Főétel
Cukormentes
Laktózmentes
Vega
60 perc
Közepes
4 fő
Tavasz , Nyár ,
Olcsó

Hozzávalók

2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1/4 zeller
3 szár szárzeller (elhagyható)
1 közepes burgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek cukor
500 ml zöldségalaplé
100 ml száraz fehérbor
8 szem borókabogyó
5 szem szegfűbors
1 kk mustármag
3 babérlevél
1 kk szárított kakukkfű, vagy friss, ha van
2 ek hidegen sajtolt napraforgóolaj, vagy bármilyen főzésre való olaj
+ az ízesítéshez: 1-2 ek mustár, 1-2 ek fehérborecet, 1 csipet frissen őrölt fekete bors
A zsemlegombóchoz:
3 szelet kalács, kis kockákra vágva
3 szelet rozskenyér, kis kockákra vágva
2 egész tojás (lehetőleg 0 vagy 1-es jelű)
75 gr vaj
200 gr víz
200 gr liszt
1 gerezd reszelt fokhagyma
1 kis fej hagyma, apróra vágva
1 csokor petrezselyem (télvíz idején szárított majoranna vagy zsálya)
só, bors
A karfiol "steak"-hez:
1 fej karfiol felszeletelve
3 ek hidegen sajtolt napraforgóolaj
só, bors

Elkészítés

Néhány hagyományos recept működik húsmentesen is!

A mártás:

A borókabogyót, a mustármagot és a szegfűborsot egy mozsárban vagy fűszerőrlőben összezúzzuk. Egy megfelelő mérető edénybe beleszórjuk a cukrot és kis lángon karamellizáljuk, amikor elkészült hozzáadjuk a felaprított hagymát, fokhagymát, az összezúzott fűszereket és az olajat. 1-2 perc alatt megpároljuk, ha nagyon égne egy kevés alaplevet is adunk hozzá. Ezután jöhetnek a vékonyra szeletelt zöldségek, a kakukkfű és a babérlevél, további 2-3 percet pároljuk-pirítjuk a zöldségeket, de vigyázzunk ne égjenek. Ekkor hozzáadjuk a fehérbort, 1 perc alatt elpárologtatjuk belőle az alkoholt, felöntjük az alaplével és addig főzzük kis lángon, míg a zöldségek meg nem pirulnak. Ha kész nagyon simára turmixoljuk a szószt és a mustárral, az ecettel és a borssal ízesítjük, ízlésünk szerint.

A zsemlegombóc:

A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk és kis lángon megpároljuk a hagymát. Egy akkora tálba tesszük amibe az egész massza belefér. Hozzáadjuk a vizet és a lisztet, simára keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, sót, borsot és a fokhagymát is. Aranybarnára pirítjuk a kenyérféléket majd a masszába keverjük. Ha nagyon vizes lenne a massza, egy kis zsemlemorzsával segíthetünk rajta, de ne keverjük túl szárazra. Vizes kézzel gombócokat formázunk és a lobogó forró sós vízbe kifőzzük őket. Egy gombócot áldozzunk fel próbának, 8-10 perc után nézzük meg, a közepe is megfőtt-e már.

A karfiol “steak”:

A sütőt melegítsük elő 200 fokosra. Egy nagy serpenyőt hevítsünk fel, adjuk hozzá az olajat és több részletben pirítsuk meg a karfiolszeleteket, majd pakoljuk át egy nagy tepsire, sózzuk,borsozzuk. Süssük a szeleteket további 10-15 percig sütőben.

Összeállítás:

Egy nagy tányérba tegyünk 1-2 merőkanálnyit a szószból, tegyünk bele 2 gombócot és fektessünk rá néhány szeletet a karfiolból. Reszelt citromhéjjal, őrölt borssal megszórva tálaljuk.

A ProjektMűhely oldalán további szuper recepteket találhattok!