Sós kalács
Hozzávalók
Leírás
Ez az igen egyszerű kalácrecept, nem túl édes, akár kenyér helyett is használhatjuk szendvicsnek, házi májpástétommal, füstölt sonkával, szalámival vagy csak egyszerűen vajjal és lekvárral. Isteni.
A zsír kivételével tésztát dagasztunk az alapanyagokból, a végén dolgozzuk csak bele a zsíradékot. Addig gyúrjuk míg szép sima, homogén, rugalmas tésztát nem kapunk. Tegyük tálba, takarjuk le nedves ronggyal és meleg helyen kelesszük 30 percig. Ezután finoman gyúrjuk át és kelesszük még egyszer 30 percig. Gyúrjuk át ismét, szedjük 3 felé és hagyjuk újabb 15-20 percet pihenni. Sodorjunk 3 egyforma rudat a tésztából és fonjuk meg, egy nagy formába helyezzük el koszorú alakban, kenjük meg tojással, kelesszük 30 percig és süssük 180 fokos sütőben gyönyörű aranybarnára, ez 30-50 perc.
Recept: Szunai Dóri a Projektműhelytől