Főétel
Cukormentes
Gluténmentes
Laktózmentes
Lefagyasztható
Praktikus
Tojásmentes
Vega
Vegán
45 perc
Könnyű
4 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

1/2 kg sárgaborsó (száraz)
2 lilahagyma
4 duci gerezd fokhagyma
1,5 liter alaplé
ízlés szerint só, bors
1-2 ek olaj/zsír

Elkészítés

A sárgaborsót többször átmossuk, átválogatjuk, majd feltesszük az alaplével főni. (Az alaplé fedje el legalább két ujjnyira a sárgaborsót.)

A hagymát egy kis olajon, alacsony lángon üvegesítjük, félúton hozzáadunk 1-2- tk frissen őrült borsot és az összetört fokhagymát. Hozzákeverjük a sárgaborsóhoz, és félig lefedve, közepes lángon körülbelül 45 percig főzzük. (Ha habzik a teteje, leszedjük a fedőt és kanállal lefölözzük a habot.) Néha érdemes megkevergetni, hogy ne ragadjon le az alja.

Mikor megpuhult a borsó, lehússuk a tűzről és egy kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel egy részét összepürésítjük (így nem kell berántani vagy behabarni). Ha túl híg, egy pár percre visszatesszük a tűzre fedő nélkül.

Tojással, (zöldség)fasírttal, vagy kedvenc feltétünkkel fogyasztjuk.