Desszert
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
45 perc
Közepes
16 szelet
Egész évben
Megfizethető

Hozzávalók

Tészta:
1 db tojás
5 dkg vaj
1 dl tejföl
annyi liszt, amennyit felvesz
Töltelék:
60 dkg darált dió
25 dkg porcukor
20 dkg darált kétszersült
1 dl morzsa
15 dkg mazsola
1,5 dl rum
25 dkg vaj
Plusz még:
5 dkg vaj
vaníliás cukor
kis tej
a díszítéshez szükséges még 10-12 db szép páros diógerezd (5-10 dkg)

Elkészítés

A tészta hozzávalóit összegyúrva belőle 7 golyócskát formálunk és vékony, kerek lapokat nyújtunk. ezeket külön-külön, egymás után néhány perc (6-7 perc) alatt világosra sütjük, pl. 22 cm-es tortaforma aljában. A töltelékhez a 25 dkg vajat felolvasztjuk, a hozzávalókat összekeverjük. A tortaformát jól kikenjük vajjal és megszórjuk az 1 dl morzsával. Mielőtt a tortaformába kerülnek a lapok, azok mindkét oldalát vaníliás cukros tejjel megkenjük. Alulra tesszük a legszebb lapot, mert ez lesz a torta teteje. A tölteléket hatfelé osztjuk és a lapokra halmozzuk egymás után. A hetedik lapra 6 kávéskanál olvasztott vajat teszünk és betesszük a sütőbe. Addig sütjük, amíg a felső lap színt kap – ez legalább 30 perc lassú sütés. A pölözni akkor jó, ha megmozdul a sütőformában. A tetejére fordítjuk ki a formából és ha már kihűlt meghintjük porcukorral, díszítjük a dióval.

 

Forrás:http://sopronfotok.tumblr.com/post/155033952166/p%C3%B6l%C3%B6zni-a-p%C3%B6l%C3%B6zni-vagyis-b%C3%B6llersn-egy-%C3%A1gfalv%C3%A1