Főétel
Gluténmentes
Laktózmentes
Séf recept
Tojásmentes
Vega
Vegán
1 óra
Könnyű
4
Nyár ,
Olcsó

Hozzávalók

A napratejfölhöz:
100 g napraforgómag
fél gerezd fokhagyma
fél bio citrom leve
só, bors
A töltött cukkinihez:
150 g köles (szárazon)
150 g lencse (szárazon)
100 g apróra vágott vöröshagyma és/vagy lilahagyma egy szál újhagyma zöldjével együtt
egy gerezd fokhagyma
egy csokor petrezselyem
két db közepes kápia paprika nagyon apróra vágva
só, bors
6 db közepes méretű cukkini (kb 200-250 grammosak)

Elkészítés

Előző este áztassuk be a lencsét hideg vízbe.
Mielőtt hozzákezdünk a cukkinihez, áztassuk be a napraforgómagokat is hideg vízbe. Szürke levet fog ereszteni és könnyebb is kiszedni belőle a héjdarabokat.
Főzzük meg a kölest és a lencsét  külön edényben kétszeres mennyiségű vízben, ha kell, adagoljunk még hozzá vizet. Sóval fűszerezzük, hagyjuk kicsit kihűlni és utána keverjük össze. Ízesíteni kell még az olajon lepirított hagymaegyveleggel. Az újhagymát hozzáadhatjuk nyersen is, de azt is vágjuk minél apróbbra, akárcsak a kápia paprikákat. Borsozzuk ízlés szerint, de friss zöldfűszereket is használhatunk.
Az így elkészült tölteléket fogjuk beletölteni a kivájt cukkinikbe, nagyjából 100-120 g fér egy cukkinihajóba.
A töltött hajók alig 10 perc alatt átsülnek a 180 fokos sütőben. Vigyázzunk, nehogy túlságosan kiszárítsuk a tetejét, mert a köles hajlamos gyorsan megpirulni.
A napratejfölhöz egy jó teljesítményű turmixgépre van csak szükség. Lehető legkevesebb vízzel kezdjük el turmixolni a magot és tegyük bele a fűszereket is. A fokhagyma persze elhagyható. Mikor már elég krémes, kb. 1 percnyi turmixolás után, akkor addig hígítjuk még vízzel, amíg önthető állagú nem lesz. Ez a tejföl 2-3 napig eláll a hűtőben, de elszíneződhet.