Főétel
Húsos
Maradékból elkészíthető
Vega
40 perc
Könnyű
2 fő
Tél ,
Olcsó

Hozzávalók

1 kisebb fej vöröshagyma
1 nagyobb fej zeller
4 közepes méretű sárgarépa
1 dundi gerezd fokhagyma
6 közepes fej bio barna csiperkegomba (lehet fagyasztott is, ha nincs szezonja)
4 marék (kb. 250 gr) házi savanyított káposzta
1-2 marék hajdina
2 ek olaj/vaj/zsír
só, fehérbors, babérlevél, füstölt paprika
opcionálisan házi füstölt kolbász, ha húsevők vagyunk (ebben az esetben nincs szükség a füstölt paprikára.

Elkészítés

Ez az étel elkészíthető húsmentesen és húsosan is, bármilyen zöldség, illetve gabonaféle hozzáadásával. Alább az én verzióm:

A zöldségeket megtisztítjuk és ízlés szerint feldaraboljuk. A vöröshagymát az olajon/zsíron/vajon megpirítjuk. Ha fogyasztunk húst, ezután kerül bele a kockára vágott kolbász. Ha húsmentesen készítjük, most jöhet rá a füstölt paprika, illetve a felaprított fokhagyma. Nem nagy lángon, gyorsan elkeverjük, hogy ne égjen meg sem a paprika, sem a fokhagyma. A zöldségeket a gomba kivételével a hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, rádobjuk a babérlevelet, öntünk hozzá annyi vizet, hogy ellepje, és lefedve kb. 10 percig pároljuk. Ezután jöhet hozzá a gomba, majd ismét lefedjük, felforraljuk. Ekkor beletesszük a hajdinát, ezután újra forrásig főzzük, majd jöhet bele a káposzta. Lefedve kb. 30 perc alatt készre főzzük.

Gyuris Anett receptje