Leves
Gluténmentes
Laktózmentes
Praktikus
Tojásmentes
45 perc
Könnyű
4 fő
Nyár ,
Megfizethető

Hozzávalók

80 dkg hajdina
5 dl olaj
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg zeller
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál édes-nemes paprika
1 db babérlevél
1 db t. v. paprika
20 dkg vargánya
1 ág tárkony
1/2 csokor petrezselyem
1 ág zellerzöld

Elkészítés

Az átöblített hajdinát hideg vízben 3-4 órán keresztül áztatjuk. Felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk rajta a megtisztított, falatnyi darabokra vágott gyökérzöldségeket. Hozzáadjuk a meghámozott, felaprított vörös- és fokhagymát, majd pirítsuk együtt további néhány percig. Megsózzuk a keveréket, azután lehúzzuk, meghintjük pirospaprikával, és elkeverjük. Visszatesszük a tűzre, hozzáadunk 5 dl vizet, továbbá a babérlevelet, és pirítjuk-pároljuk a zöldséges keveréket addig, amíg az összes folyadék el nem párolog. Felöntjük 1,5 l vízzel, hozzáadjuk a kimagozott, felkockázott paprikát, a megtisztított, felszeletelt gombafejekkel együtt, felforraljuk, azután közepes lángon 5 percig főzzük. A leveshez keverjük a leszűrt hajdinát, és további 15 percig főzzük. A zöldfűszerek lecsipkedett, felaprított leveleivel megszórva tálaljuk.

 

Forrás: http://www.mindmegette.hu/hajdinas-varganyaleves.recept/