Gluténmentes
Gyümölcsös
Séf recept
Vega
30 perc + áztatás (előző este)
Könnyű
8 főre
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

Kásához:
400 gr hajdina
850 ml tej vagy rizstej
80 gr kristálycukor
1 rúd egész fahéj
Almás-körtés feltéthez:
100 gr alma
100 gr körte
80 gr ringló szilva
Epres-áfonyás feltéthez:
60 gr málna
120 gr eper
60 gr áfonya
Diós-tejkaramellás szószhoz:
250 gr dió
150 gr kristálycukor
35 gr víz
100 gr tejszín
3 gr
70 gr vaj

Elkészítés

Az alábbi receptet Várvizi Péter séf a Magyarország “superfood”-jairól szóló kampányunkhoz készítette. Köszönjük!

Az előző nap hideg vízbe áztatott hajdinát alaposan lecsöpögtetjük.

Egy edénybe beleöntjük a 2/3-ad tejet vagy rizstejet, hozzáadjuk a hajdinát, a fehéjrudat és a kristálycukrot, majd készre főzzük. (A főzés közben fokozatosan adjuk hozzá a maradék 1/3-ad folyadék mennyiségét.) Hagyjuk, hogy a hajdnina szépen kása állapotig, alaposan megpuhuljon.

Amikor elkészült, vegyük ki a fahéjrudat, majd adagoljuk ki poharakba.  Tegyük tálalásig a hűtőbe.

Tálaláskor szeleteljük össze a szezonális gyümölcsöket, és tegyük őket a kása tetejére.

Diós-tejkaramellás szósz:

A diót 150°C-os sütőben 15 percig pirítsuk, majd dörzsöljük le a héját.

A karamellhez a vizet keverjük össze a kristálycukorral és készítsünk sötét karamellt (ekkor a cukor hőmérséklete 165°C).

Vegyük le a tűzről és óvatosan öntsük hozzá a tejszínt. Amikor a tejszínnel szépen simára tudtuk keverni, akkor adjuk hozzá a vajat és a sót.

Recept – Várvizi Péter Chef / Larus Étterem