Főétel
Leves
Húsos
Praktikus
45-50 perc
Közepes
4 fő
Nyár ,
Megfizethető

Hozzávalók

10 dkg füstölt szalonna
1 evőkanál sertészsír
25 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyemgyökér
0,5 db zellergumó
1 fej vöröshagyma
2 db burgonya
2 teáskanál
1 teáskanál őrölt bors
2 dl fehér bor
2 db babérlevél
1 kávéskanál tárkony
30 dkg erdei gomba
A habaráshoz:
1 evőkanál liszt
1 evőkanál mustár
2 dl tejföl
A gombóchoz:
30 dkg darált sertéshús
1 db tojás
2 evőkanál búzadara
ízlés szerint só, őrölt bors, fokhagyma, fűszerpaprika

Elkészítés

 

A füstölt szalonnát felkockázzuk, és zsíron kisütjük. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, és felaprítjuk. A sárgarépát és petrezselymet karikákra, a zellergumót, vöröshagymát és krumplit kockákra vágjuk. A szalonnapörcöket kiszedjük a zsírból, és félretesszük. A visszamaradt zsiradékba beleborítjuk a zöldségeket, és elkezdjük párolni. Idő közben sóval és őrölt borssal fűszerezzük. Ráöntjük a bort, teszünk bele babérlevelet, és tárkonyt. Elkészítjük a gombócokat. Kolbászhúsból, vagy ízesített darált sertéshúsból készítjük, fűszerek, zúzott fokhagyma, tojás és búzadara hozzáadásával. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle.

A megpárolt zöldségalapot felengedjük vízzel, majd beletesszük a gombócokat, és a megtisztított, felaprított erdei gombát. Liszttel, mustárral és tejföllel habarást készítünk, ezt a betyárgombóc levesbe csurgatjuk, összeforraljuk, visszatesszük bele a szalonnapörcöket, és tálalhatunk.

 

Forrás: http://www.gyenesdias.info.hu/hu/info/izek_elmenyek_gyenesdias_balaton/fenseges-balatoni-receptek.html