Főétel
Gluténmentes
Húsos
Laktózmentes
90 perc
Közepes
2 fő
Egész évben
Megfizethető

Hozzávalók

30 dkg sertéslapocka
10 dl olaj
1 fej vöröshagyma
sertésháló (réteslap nagyságú)
1/2 teáskanál paradicsompüré
10 dkg rizs
10 dkg magozott aszalt szilva
3 db tojás
10 dkg főtt császárszalonna
1 csokor petrezselyem
bors

Elkészítés

A sertéslapockát megmossuk, szárazra töröljük, majd felvágjuk nagyobb szeletekre, megsózzuk, megborsozzuk. A sertéshálót hideg vízbe áztatjuk. Egy vastag falú lábasban felforrósítunk 6 dl olajat, és megpirítjuk rajta a hússzeleteket. Azután kiszedjük ki őket, és a visszamaradt zsiradékon üvegesre sütjük a meghámozott, felaprított hagymát. Hozzákeverjük hozzá a paradicsompürét, további 1 percig pirítjuk, majd felöntjük 1,5 dl vízzel. Beletesszük a hússzeleteket, és lefedve puhára pároljuk azokat. Végül kiszedjük őket, és felvágjuk falatnyi darabokra. A párolólét tegyük félre. Az átöblített rizst kissé megpirítjuk a megmaradt, felhevített olajon. Felöntjük fel 2,5 dl vízzel, beleforgatjuk a négyfelé vágott aszaltszilva-szemeket, és közepes lángon, lefedve puhára pároljuk az egészet. A rizshez 2 db tojást keverünk, a húst, egy kevés párolólét és a felcsíkozott császárszalonnát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk a keveréket. A sertéshálót megszárogatjuk, és megkenjük a megmaradt, felvert tojással. Halmozzuk rá a rizses keveréket, majd hajtogassuk fel úgy, hogy a tölteléket teljesen mindenhol befedje. Kenjük meg a maradék tojással. Helyezzünk sütőrácsot vagy párolóbetétet egy tepsibe, tegyük rá a gömböcöt, és süssük a 170 fokos sütőben 40 percig. Ezután vegyük ki, pihentessük 10 percig, végül ferdén szeleteljük fel. A megmaradt, felforrósított párolólével meglocsolva, továbbá a finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

 

Forrás: http://www.mindmegette.hu/gomboc.recept/