Desszert
Maradékból elkészíthető
Vega
60 perc
Könnyű
4
Tavasz , Ősz , Tél ,
Megfizethető

Hozzávalók

1 közepes és egy kisebb fej cékla: tisztítjuk, reszeljük, fedő nélkül megpároljuk, kihűtjük
2 marék sótlan mogyoró/dió/egyéb hazai mag: háromnegyedét aprítógépben megdaráljuk (nem kell krémesre), a maradékot meghagyjuk díszítésnek;
4 db L-es tojás (0-ás vagy 1-es kódú)
4 ek cukor/egyéb alternatív természetes édesítőszer ízlés szerint
2 ek fair trade karobpor/kakaópor
1 cm gyömbér megtisztítva, lereszelve
1 db vaníliarúd kikapart magja/vanília esszenciából 1 evőkanál
1 csipet
4 sk olvasztott növényi zsiradék/olaj/vaj (ne olívaolaj, most nem kell nekünk az íze)
20 dkg zabliszt (vagy amennyit felvesz a cékla)

Elkészítés

A céklát és a mogyorót a fentiek szerint előkészítjük. A tojásokat egy mély keverőtálba leütjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a sót, a gyömbért, az olajat/olvasztott (de nem forró!) zsiradékot, a karobport, a darált mogyorót, és összekeverjük. A céklához hozzákeverünk egy kevés lisztet, összeforgatjuk, majd az egészet a tojásos masszához öntjük, elkeverjük. Innentől jöhet bele annyi liszt, amennyit felvesz. A brownie tésztája nem sűrű sohasem, mindig kicsit lágyabb, hiszen ez a süti úgy jó, ha még egy picit krémes.

A tésztát egy kivajazott, kilisztezett tűzálló edénybe öntjük, megszórjuk a dekorálásra félretett mogyoróval, és 15-20 perc alatt megsütjük, közepes lángon. Mivel nincs benne csokoládé, szerintem akkor jó, mikor már nem ragad a villára, de még nem hólyagosodik a tészta teteje.

Én fagyasztott piros gyümölccsel tálaltam (kellett a hely a fagyóban a répának és a káposztának), de csak a fantázia (és a hűtőnk tartalma) szab határt, mivel fogyasztjuk.

Akár húsvéti fogásnak is elkészíthetjük, a család örülni fog, ha eggyel kevesebb féle sütit kell készíteni a nagy készülődés közepette.

Gyuris Anett receptje