Főétel
Cukormentes
Gluténmentes
Séf recept
Vega
50 perc
Közepes
8 főre
Nyár , Ősz , Tél ,
Megfizethető

Hozzávalók

Céklakrémhez:
400 gr cékla (sóban sült)
60 ml olívaolaj
220 ml zöldség alaplé vagy víz
4 gr
50 gr vaj
40 gr gyömbér
80 gr ezüsthagyma
50 gr borgonya
Köleshez:
400 gr köles
45 ml repceolaj
6 gr
120 ml fehérbor
80 gr sallotahagyma
350 ml bio céklalé
60 gr vaj
Tálaláshoz:
130 gr sörretek
140 gr hónapos retek
300 gr juhsajt
200 gr cukkini (sárga és zöld)
40 gr spenótlevél
0,5 csokor kapor

Elkészítés

Az alábbi receptet Várvizi Péter séf a Magyarország “superfood”-jairól szóló kampányunkhoz készítette. Köszönjük!

Céklakrém:

Egy alufóliába teszünk egy marék sót, ráállítjuk a hámozatlan céklát, teszünk mellé egy ág kakukkfüvet, egy picike repceolajjal meglocsoljuk. Bezárjuk a fóliát és 200°C-os sütőben 30 percig sütjük. Az alufóliába hagyjuk kihűlni. Majd ezután megpucoljuk.

A hagymát apró kockára vágjuk és serpenyőben egy kis olajon megfutattjuk. Ezután rátesszük az apróra vágott burgonyát, majd a felkockázott, sóban sült céklát, valamint ráreszeljük a gyömbért.

Ízesítjük, majd felöntjük az alaplével és puhára főzzük.

Az egészet egy turmixba tesszük és leturmixoljuk, vajjal krémesítjük.

Köles:

Az apróra vágott hagymát egy kis repceolajon megfutattjuk, majd hozzáadjuk a kölest és nagyon enyhén tovább pirítjuk.

Ezután hozzáadjuk a kölest és nagyon enyhén tovább pirítjuk.

Hozzáöntjük a fehérbort, és addig főzzük vele, mígnem teljesen elpárolog.

Eztán többször, mint egy rizottót, felöntjök a céklalével.

Amikor a köles kezd megpuhulni, hozzáadjuk a céklapürét és hagyjuk tovább főzni.

A végén vajat keverünk el benne és ízesítjük.

Tálaláskor szépen rátesszük a juhsajtot, a vékonyan szeletelt retket, cukkínit, kaprot, spenótleveleket.

Recept – Várvizi Péter Chef / Larus Étterem