Főétel
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
kb. 2 -2,5 óra
Könnyű
3-4 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

1 kg lisztes burgonya
1 nagy csipet
1 nagy tanyasi tojás
1 evőkanál zsír vagy vaj
200-300 g liszt
2 evőkanál búzadara
tálaláshoz:
200 g rusztikus zsemlemorzsa
csipet fahéj
1 evőkanál vaj
gönci baracklekvár
porcukor

Elkészítés

Tésztafélék sokszínűségében nem csak olaszország jeleskedik, hazánkban is igen sokféle tésztaétel készül a különböző tájegységekben. A burgonyás tészták, az olasz gnoccihoz hasonlóan készülnek, de hazánkban sokszor édes változatban. A burgonyanudli Észak-Magyarországról indulva hódította meg az országot, lássunk most egy receptet ehhez:

A burgonyát héjastúl megfőzzük, majd annyira kihűtjük, hogy hámozni tudjuk. Miközben a burgonya fő és hül, elkészítjük a pirított zsemlemorzsát, amit egy evőkanálnyi vajon egy csipet fahéjjal aranybarnára pirítunk.

A burgonyákat meghámozzuk, krumplinyomóval összenyomjuk, hozzáadjuk a tojást, a búzadarát, a sót és annyi lisztet, amennyit felvesz ahhoz, hogy dolgozni tudjunk a tésztával. Ügyeljünk rá, hogy ne gyúrjuk túl, a tészta akkor jó, ha nem ragad már nagyon, de nyugodtan léisztezzük bőven a formázáshoz. Forrásban lévő enyhén sós vízben főzzük ki a nudlikat, majd forgassuk meg a prézliben. Baracklekvárral tálaljuk.

Recept: Szunai Dóri a Projektműhelytől​​