Tészta
Cukormentes
Gluténmentes
Maradékból elkészíthető
Tojásmentes
Vega
45 perc
Könnyű
4 főre
Tavasz , Ősz , Tél ,
Megfizethető

Hozzávalók

2 nagy db batáta
2 db lilahagyma
3 közepes sárgarépa
3 gerezd fokhagyma
1-2 ek kukoricacsíra olaj
1 ek vaj
200 gr tejszín
kb. 1 ek zsálya (nekem csak szárított volt, de frissél biztosan még jobb lenne!)
ízlés szerint só, bors
zöldségek, amit beletunkolhatunk, vagy tészta, amire rátehetjük

Elkészítés

Egyik este egy kicsit sok batátát tettem a sütőbe, aminek nagy részét nem tudtuk aznap megenni. Ebből a maradékból született másnap ez a kreálmány, ami elég sűrű ahhoz, hogy zöldségeket tunkoljunk bele, de elég híg ahhoz, hogy akár tésztaszószként használjuk.

A hagymákat felaprítottam és az olajon alacsony lángon megfonnyasztottam. Rádobtam az apró kockákra vagdosott sárgarépát, és egy kis vízzel fedő alatt addig pároltam, míg a répa meg nem puhult. Akkor hozzáadtam a zsályát és az előzőleg sütőben puhára sütött, héjától megfosztott és felkockázott batátákat, és adtam hozzá néhány kanál vizet (a tészta főzővizét). Fedő alatt tovább főztem (kb 15 percig), amíg a batáta olyan puha nem lett, hogy krumplinyomóval a vajjal összenyomkodva a krumplipüréhez hasonló állagot nem kaptam. Ekkor hozzákevertem a tejszínt és egy-két percig összemelegítettem. Melegen teljes kiőrlésű tésztára tettük, másnap hidegen zöldséget tunkoltunk bele.