Jamie Oliver hadjárata az amerikai élelmiszerbiztonság ellen

JamieOliver

Az Ecowatch cikke szerint Jamie Oliver nemrég bejelentette, hogy kampányt indít a többek által vitatott TTIP (Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség) ellen. Sokan attól félnek, hogy az Egyezmény lehetővé teszi, hogy a vállalati érdekek a kormányzati szabályozások, sőt a társadalmi kezdeményezések fölé emelkedjenek.

A híres séf legfontosabb témája természetesen az élelmiszerekkel kapcsolatos: az Egyesült Királyságban ugyanis sokkal szigorúbbak a szabályozások az állatoknak adható növekedési hormonokkal és a mezőgazdaságban használható vegyszerekkel kapcsolatban, mint az Egyesült Államokban. Oliver azt szeretné biztosítani, hogy az USÁ-ból importált hús megfeleljen az angliai szabályozásoknak, illetve, hogy a brit sztenderdek nem lazuljanak azért, hogy az amerikai import megvalósulhasson. (Olvasd el cikkünket arról, hogy hogy esznek az amerikaiak!)

JamieOliver_beefJamie Oliver a következőket mondta a The Times-nak: „ A TTIP negatív változásokat hozhat a brit lakosság egészségére, illetve a brit vállalatok és gazdák számára.”
(Emlékeztek még a Food Revolution Day-re, amihez mi is csatlakoztunk?)

Az amerikai nonprofit szervezet, a Center for Food Safety, amely figyelemmel kíséri az élelmiszergyártás-technológiát és felszólal az egészséges étkezés mellett, egyetért Oliver-rel abban, hogy a TTIP problematikus élelmiszerbiztonsági szempontból. (A teljes jelentés itt olvasható, angolul.)

Egész Európára igaz – ezzel Magyarországon is -, hogy az élelmiszeripari szabályozások szigorúbbak, mint a tengeren túlon. Az EU ugyanis az Elővigyázatosság Elve alapján hoz szabályozásokat („jobb félni, mint megijedni” alapon), míg az USA a kockázatértékelést használja az élelmiszerbiztonsági szabályozások felülvizsgálatakor. Vagyis az USÁ-ban elsősorban a vállalatok költségét állítják szembe a lakosság és a környezet számára okozott potenciális károkkal. Mindennek eredményeképpen az EU-ban általánosan magasabbak az élelmiszerbiztonsági normák, mint az Egyesült Államokban.

Ezért Jamie Oliver kampányának sikeressége nemcsak Anglia, hanem a mi számunkra is fontos. Hazánkban a Greenpeace és az MTVSZ is felszólalt már az Egyezmény ellen, rámutatva annak veszélyeire.

 

Forrás

Fordította: VJ