A vendéglátóhelyek évről évre egyre tudatosabbak Magyarországon is, de még mindig makacsul tartja magát az a tévhit, hogy komoly megtakarítást csak óriási beruházás árán lehet elérni, ráadásul hosszú idő alatt térül meg (ha egyáltalán megtérül). Pedig odafigyeléssel (csöpögő csapok megszüntetésével, hűtő bezárásával, tűzhely nem hűtő mellé helyezésével) nagy eredményeket lehet elérni és ezek a megoldások semmibe sem kerülnek!

 

Trendi az energiatakarékosság?

Vannak olyan területek – pl. világítás – , ahol igen. Az étteremtulajdonosok többsége szereti az innovatív megoldásokat, de azt is látni kell, hogy – egyelőre – a fő hajtóerő még nem az energiatakarékosság. A dizájn, az enteriőr fontosabb szempont, mint a környezettudatosság.

 

A konyhatechnológiai eszközök számítanak a legnagyobb energiafogyasztóknak egy étterem esetében – hogyan lehet csökkenteni ezt és hatékonyabbá tenni a működésüket?

A konyhában nagy teljesítményű gépekre van szükség, mivel a hatékonyság és a gyorsaság az elvárás (hiszen a vendég nem várhat órákat a rendelésére). A gyártó cégek törekednek arra, hogy minél zártabb rendszerű technológiákat dobjanak piacra. Ezek egy része jól ismert – pl. ilyen az indukciós technika, ahol a bekapcsolási idő rövidebb, ezáltal az ételek elkészítési ideje akár az 1/3-ára csökkenthető. Sok múlik az emberi mulasztáson, figyelmetlenségen is („túlforralt” víz, nyitva hagyott csapok és hűtőszekrény, koszos elszívó stb.). Ez nemcsak energiapazarlást, hanem veszélyforrást is jelenthet. Az odafigyelés semmibe sem kerül, de nagyon sokat lehet vele spórolni (akár 30% energiát!).

 

Hogyan hosszabbítható meg az elektromos eszközök élettartama?

Elsődlegesen a rendszeres karbantartással, amit sajnos hajlamosak elhanyagolni az étteremtulajdonosok! Pedig ezáltal is komoly energiamegtakarítást lehet elérni! Az elszívó karbantartása azért is nagyon fontos, mert egy eltömődött szerkezet – amellett, hogy több energiát fogyaszt – még veszélyes is lehet. A karbantartási szerződésekben óriási lehetőségek rejlenek, bár ezzel meglepően kevesen élnek. Ha a kivitelező felajánlja, feltétlen fogadjuk el! Minden cégnek kellene hogy legyen egy szervizes csapata, ami negyedévente, félévente kimegy az éttermekhez és javítja, karbantartja a berendezéseket vagy „csak” képzi a dolgozókat a helyes használatukra. Például egy olyan egyszerű megoldással, mint a vízlágyító használata, meghosszabbítható a mosogatógép, gőzpároló, kávégép élettartama. A karbantartás mellett a cserét sem lehet megspórolni. Például azokat az edényzeteket amelyek nem fekszenek fel a főzőlapra (mert használat közben felpúposodott az aljuk), le kell cserélni, hiszen nem megfelelően melegszik bennük az étel.

 

Mennyire jellemző a vendéglátóhelyeknél a megújuló energia használata?

Nem igazán. Ennek egyik fő oka, hogy sok étterem bérleményben működik, ezért a tulajdonos engedélye nélkül ilyen volumenű beruházást nem végezhetnek. A lakossági szegmensnél ez úgy működik, hogy a megtermelt napenergiát kötelezően az elektromos hálózatba kell betáplálni és onnan kapják vissza, illetve éjjel, vagy amikor nem süt a nap, akkor a „klasszikus” módon, a hálózatból érkezik rásegítő villamos energia. Ha van szabad tetőfelület, akkor napkollektorban is érdemes gondolkodni, mert az éttermeknek nagy a melegvíz igényük. Aki ragaszkodik a tiszta energia használatához, az választhatja – ha ELMŰ-ÉMÁSZ területen van az étterme – a Zöld Tarifa szolgáltatást. Ennek lényege, hogy az ügyfél által elfogyasztott energiamennyiséget a szolgáltató olyan helyről vásárolja meg, ami zöld energiatermelésből – pl. vízerőműből – származik.

 

Hogyan lehet vizet megtakarítani?

Sok étteremben van hűtőház vagy hűtőkamra. Ez hideget állít elő az egyik oldalon, és nagy mennyiségű hőt ad le a másikon, amit hasznosítani lehet, pl. melegvíz előállításra, hőcserélőn keresztül. Ráadásul ezzel a megoldással a A víztakarékosság szinte bárhol megoldható, nincsenek olyan akadályok, mint az energiahatékonyság esetében. Ugyanakkor az elérhető megtakarítás anyagilag nem jelentős. Igaz, általa a csatornadíj is csökkenthető, erről sokszor megfeledkeznek. Létezik olyan csapra szerelhető perlátor, ami tud „normál” állapotban is működni és víztakarékos módban is. A „normál” állapotra például akkor van szükség, ha gyorsnak kell lenni. A perlátor fél éven belül megtérül. Egy átlagos csapon 1 perc alatt 8-12 l víz folyik át, ezt le lehet szabályozni másfél literre. Konyhai szinten 6-8 liter/perc átfolyás is már hatékony lehet.

 

A hitelesség fontos kérdés. Hogyan lehet meggyőzni a vendéglátóhelyeket, hogy térjenek át egy-egy takarékosabb megoldásra?

A perlátorok esetében azzal, hogy lemérik mennyi ivóvíz folyik ki egy perc alatt perlátorral, illetve anélkül. Így a saját szemének kell hinnie. A Zöld Tarifánál oklevelet kapnak az ezt a szolgáltatást választó fogyasztók. A zöld áram sokkal többe kerül, mint a „normál”, részben mert ezt nem érinti a rezsicsökkentés. Akár másfél-kétszerese is lehet a hagyományos fosszilis energiahordozóból származónak. Ellenben nem kell magát a napelemes beruházást elvégezni, csak magát a tiszta energiát megvásárolni.

 

Általában mi a fő igény a vendégtér kialakításakor?

Ma még a dizájn a legfontosabb szempont a vendégtérben. A világítástechnológia dinamikusan fejlődött az elmúlt években, a LED izzók ma már akár 100.000 órát is képesek energiahatékonyan működni. Amire érdemes odafigyelni a vásárlásnál, az a színképzés: a vendégtérben célszerű hangulatteremtésre törekedni.

 

A szórakoztató technika – zene, tv – esetében milyen energiatakarékos megoldások léteznek?

A vendégek szórakoztatásakor sajnos az energiatakarékosság nem szempont. Bár szerencsére a TV gyártó cégek ma már – egymást túllicitálva – olyan LED és LCD készülékeket dobnak piacra, amelyeknek energiaigénye igen alacsony.

 

A környezettudatos tervezéssel is lehet energiát megtakarítani?

De még mennyire! A tervezés során már a megfelelő tájolással, a természetes fény beengedésével, a természetes szellőzés biztosításával is rengeteg energiát lehet megtakarítani, de például a hőszivattyú vagy az esővíz-hasznosításról is ilyenkor kell döntést hozni, hiszen ezek későbbi kialakítása nem, vagy csak komoly anyagi ráfordítás mellett végezhető el. Mindenek előtt át kell gondolni az igényeket(igaz ez a felújításra is)! Ellenkező esetben előfordulhat olyan helyzet, pl. fűtési célú felújításnál, hogy miután elköltenek több millió forintot, rájönnek, hogy nyáron meleg lesz. Így lesz 2 berendezése, az egyik télen fűt, a másik nyáron hűt. Pedig ez egy berendezésen belül is megoldható lenne.

 

Felülírhatja a vendég kényelme a vendéglátóhely környezettudatos szemléletmódját?

Egyensúlyra kell törekedni, de ha egy vendéglátóhely elkötelezte magát a fenntarthatóság elvei mellett, akkor ehhez illik tartania magát (hitelesség kérdése). Az esetleges kellemetlenségek elkerülése végett érdemes kommunikálni a vendégekkel, kérdéseikre pedig őszintén, az értékrend hangsúlyozásával (de nem súlykolásával) válaszolni.

 

Felülírhatja a vendég kényelme a vendéglátóhely környezettudatos szemléletmódját?

Egyensúlyra kell törekedni, de ha egy vendéglátóhely elkötelezte magát a fenntarthatóság elvei mellett, akkor ehhez illik tartania magát (hitelesség kérdése). Az esetleges kellemetlenségek elkerülése végett érdemes kommunikálni a vendégekkel, kérdéseikre pedig őszintén, az értékrend hangsúlyozásával (de nem súlykolásával) válaszolni.

 

A higiénia minden vendéglátóhelyen elsődleges szempont. Milyen praktikus megoldások léteznek a mosdóban, amelyek még környezettudatosak is?

Vannak olyan egyszerű megoldások, amelyekkel anélkül lehet működésbe hozni a wc öblítést, a csapot vagy épp a kézszárítót hogy hozzájuk kellene érni. Ilyenek az infrás wc-k, csapok, de léteznek lábbal indítható vagy hosszú karos csapok is. Egy víztakarékos wc tartálynál csak addig folyik a víz, amíg húzzuk a kart vagy nyomjuk a gombot és a víz mennyisége is szabályozva van. Ez azért különösen fontos, mert alkalmanként 10 liter (ivó)vizet engedünk le a wc-n. A kézszárítók közül (elektromos, újrapapírból készült kendős, textiltörölközős) a legjobb megoldás, ha hagyjuk megszáradni a kezünket.

 

Hallottam a vízmentes piszoárról, de szkeptikus vagyok.

Valóban léteznek ilyen piszoárok, hátrányuk, hogy gyakran kell takarítani őket, elkerülendő a kellemetlen szagokat. Erre jó megoldás lehet a szagmentesítő kapszula, ami természetes anyagokból készül.

 

Zavar, hogy a wc-t ivóvízzel öblítjük. Hallottam, hogy van, ahol esővizet használnak erre a célra. Technológiailag ez hogyan oldható meg?

Az esővízgyűjtőnek elég nagy a helyigénye és ki kell építeni hozzá egy másodlagos hálózatot. Nagy beruházás, de megoldható, a környezeti haszna pedig óriási.

 

A kitelepüléseknél mekkora energiaigénnyel kell számolni?

Sajnos az energiapazarlás itt mutatkozik meg leginkább. A vendéglátósok többségének ugyanis fogalma sincs róla, hogy valójában mennyi energiát használ (pedig ez a készülékekre rá van írva). A kitelepülések legtöbbjén aggregátor termeli az energiát – sokszor akár ötszörösét is annak, mint amennyi valójában szükséges lenne – azaz teljesen feleslegesen!

 

Vannak olyan technológiák – akár színpad, akár konyhatechnológia – amelyek direkt kitelepülésre lettek kifejlesztve?

Igen, léteznek asztali megoldások, amiket rendezvényeken könnyebben lehet használni.

 

Teraszokon, hideg időben hőoszlopot használunk, aminek viszont nagy az energiafogyasztása. Van más, környezettudatosabb megoldás?

Folyamatosan fejlődik a technológia ezen a téren is, érdemes időnként tájékozódni a gyártóknál, forgalmazóknál. Hűvös (nem téli) időben pokróc biztosítása a legkörnyezettudatosabb megoldás.