Szervező:

Felelős Gasztrohős

Időpont:

2016. 09. 01. csütörtök, 00:00 2017. 10. 01. vasárnap, 00:00

Címkék:

elviteles pohár helybeniszom hulladék kávé

Újabb kampányt indítunk szeptemberben, amelynek célja, hogy felhívjuk a figyelmet az elvitelre szánt kávé és tea fogyasztásával termelődő hulladékra. Azok, akik a Fenntartható Vendéglátóhelyen helyben fogyasztják el italukat és az erről készült fotót feltöltik a saját Facebook vagy Instagram oldalukra a #helybeniszom és #gasztrohos hashtagekkel, kétszemélyes ajándékcsomagot nyerhetnek. A kávés ajándékokon kívül azonban sokkal fontosabb, hogy mindenki, aki elvitel helyett a helyben fogyasztást választja, sokat tesz a környezet védelméért is.

Alig ért véget a nyár és mégis sokan úgy érezhetjük, hogy az újrakezdődő mindennapi hajtásban már egy csésze kávét meginni sincs időnk. Pedig az a pár perc, amíg leülünk és elfogyasztjuk a kedvenc frissítőnket nemcsak a lelkünknek, hanem a környezetünknek is jót tenne, hiszen miközben néhány percet magunkra vagy barátainkra fordítjuk, addig még a hulladéktermelés is kevesebb lesz.

Idén tavasszal látott napvilágot az az adat , miszerint az Egyesült Királyságban naponta körülbelül 8 millió, vagyis évente körülbelül 3 milliárd papírpohár kerül a szemetesbe – és csupán 400-ból egy kel új életre újrahasznosítás által. A poharak nagy része pedig az elvitelre kért teák és kávék hagyatéka. Mi magyarok is sok kávét és teát fogyasztunk (a KSH (2014) adatai szerint itthon fejenként 2,2 kg kávét és 20,1 dkg teát évente), és itthon is sorra bukkannak fel a különleges származású, pörkölésű és elkészítésű italokat kínáló vendéglátóhelyek.

Magyarországon szerencsénk van, hiszen számtalan kisebb, helyi kávézót találhatunk, ahol sok nemzetközi kávézólánc szokásával szemben nem papírpohárban, hanem kerámia bögrében kaphatjuk meg az italunkat, ha helyben fogyasztjuk. Ezzel pedig több száz elviteles poharat és papírfedőt spórolunk meg attól, hogy hulladékká váljanak! Új kampányunkban arra buzdítunk minden kávé- és teaivót, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és elvitel helyett adjanak időt maguknak arra, hogy helyben élvezzék italukat.

“Egyre több izgalmas kávézó, teázó van szerte az országban, ahol a világ egzotikus országaiból hozott kávékat, teákat lehet megkóstolni – köztük sok bio és méltányos kereskedelemből származót is. Szerintünk érdemes megadni magunknak azt a néhány percet – az italunknak, vagyis a kávé, tea, tej, cukor termelőinek pedig azt a tiszteletet -, hogy nem az utcán rohanva, hanem a vendéglátóhelyen kortyoljunk ezekből. Az idei évtől ráadásul a Fenntartható Vendéglátóhelyek között is találhatunk kávéra, teára specializálódott üzleteket, így egyúttal a zöldülő vendéglátóhelyekre is leadhatjuk a voksunkat.” – mondta Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója.

A vendégeket arra kérjük, hogy szeptemberben posztoljanak a saját facebook vagy instagram oldalukra #helybeniszom és #gasztrohos hashtagekkel a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést elnyert kávézókból, éttermekből, és jelöljék meg azt a vendéglátó egységet, ahol ezt tették. (A Fenntartható Vendéglátóhelyek listája térképpel itt található.) A feltöltött fotójára a legtöbb like-ot kapó résztvevőt egy kétszemélyes kávés-teás ajándékcsomaggal jutalmazzuk meg. (A játék részletes szabályzata a www.gasztrohos.hu holnapon érhető el.)

A kampány kiemelt partnerei az alábbi Fenntartható Vendéglátóhelyek:
HellóAnyu!,
Filo Bar,
Fekete Kávézó,
Murok Café,
Kozmosz Vegán Étterem,
Csendes Létterem,
Csendes Társ,
CsendesM,
Törökméz,
Hatpöttyös Étterem,
Doblo Bor és Bár

A kampányhoz ismert bloggerek (Slow Budapest, Ökoanyu, Vegasztrománia, Urban:Eve) is csatlakoztak, a Gasztrohős blogon az ő kávézási és teázási szokásaikat ismerhetik meg az olvasók. A kampány partnere a Breakslow.hu csapata.