Szervező:

Felelős Gasztrohős

Időpont:

2016. 05. 01. vasárnap, 00:00 2016. 04. 03. vasárnap, 00:00

Címkék:

édesvízi hal hal túlhalászás

Május elejétől, 42 napon át egy különleges maratonra hívunk benneteket: kezdődik a HalatHon – A magyar hal maraton!

Tudtátok,hogy a csendes-óceáni kékúszójú tonhal eredeti populációjának 96,4%-a eltűnt? Hallottatok róla, hogy az európai angolna már vörös listára került az Természetvédelmi Világunió (IUCN) kategorizálásában, vagyis a kipusztulás fenyegeti? Az Egyesült Államokban már a garnéla legnagyobb mennyiségben értékesített tengeri eledel, pusztán azért, mert az ökoszisztéma lerombolása után, a nagyobb testű halak eltűnését követően a populációjuk jelentősen megugrott. Mi lesz, ha már a garnéla is eltűnik?

6 héten át hagyjuk pihenni a tengereket és együnk csak magyar halat! Hetente egy édesvízi halat mutatunk majd be nektek a beszerzéstől a feldolgozásán át a különböző receptekig. Videók segítségével megtanulhattok filézni, irdalni, és halfilét sütni különböző módokon.

Megosztunk veletek hagyományos és különleges halas recepteket is. Sőt arra kérünk benneteket, hogy küldjétek el a Ti legjobb receptjeiteket, és ha készítetek valami finom magyar halas fogást, azt töltsétek fel a facebookra, instagramra #halathon taggel! A kampányban részt vevők között egy két főre szóló jegyet sorsolunk ki a Gastropolis Főzőiskolába, ahol magyar halas fogásokat tanulhattok meg elkészíteni!

A HalatHon kampány megvalósításában partnereink: a halfogyasztást népszerűsítőKapj rá kampány, a Szimpla Kert és a Greenpeace, és a magyar halpiac meghatározó szereplői: az Aranyponty Zrt, a Halház Kft, a Boldog Füstölt Pisztrángosok.