Fontosnak tartjuk, hogy mind a fiatalok, mind az idősebb korosztályok megtanulják és megértsék az összefüggést a tettük és annak környezeti hatásai között. Ennek egyik legmegfoghatóbb és legegyszerűbben érthető területe az étkezés, hiszen ezt tudjuk a legkönnyebben befolyásolni.

Oktatóprogramjanik, előadásaink keretében a résztvevők nemcsak egy életre szóló egészséges és fenntartható táplálkozási útmutatót kapnak, hanem megtanulják, hogy a folyamatokat egészében szemléljék. Felismerik, hogy a Föld erőforrásai végesek, felelősek lesznek tetteikért az étkezés és környezetvédelem területén, és reményeink szerint a teljes szemléletmódjuk megváltozik.

Kistányér

Ökotudatos foglalkozások gyerekeknek

Kistányér című programjainkra olyan gyerekeket és szüleiket várjuk, akik szeretnék megtudni miért számít, hogy mi van a tányérunkon!

Az étlapon:
-Mi a friss élelmiszer?
-Földkörüli utazás egy reggeli alatt?
-Mekkora lábnyomot hagy egy hamburger?
-Szelektálj, komposztálj, termessz!
-Terítéken hazai, szezonális falatok és italok
A Kistányér foglalkozást 4-18 év közötteiknek ajánljuk.

Foglalkozásainkat szívesen megtartjuk iskolákban, fesztiválokon vagy akár céges rendezvényeken is. Tapasztalataink szerint a Kistányér “gondolkodós” foglalkozásait nagyon jól kiegészítik a Zöldövezet Társulás aktívabb, mozgást igénylő játékai. Programunk mellé ezért a RePlacc különleges, újragondolt tárgyakból készült játszóterét javasoljuk, amelyen keresztül az résztvevők további környezetvédelmi ismereteket gyűjthetnek.

Előadások

Interakítv beszélgetések 60 percben, magyarul vagy angolul

Számít, hogy mit eszel!

Előadás az étkezés és a környezetvédelem kapcsolatáról, amelyben a felelős étkezés alapjairól, az élelmiszer-termelés kihívásairól és veszélyeiről beszélünk.

Így esztek ti!

Miért esszük azt, amit eszünk? Számít-e a tányérunk mérete? Valóban egészséges minden, amiről azt mondják? Bemutatunk néhány élelmiszeripari trükköt, amelyek felismerésével egészségesebb ételeket vehetünk le a polcról, emellett azt is elmondjuk, mit érdemes lecserélni a konyhában!

Egészséges étkezés 1.0

Hol kapcsolódik össze az egészségtudatosság és a környezetvédelem? Mik a „szuperélelmiszerek”, érdemes-e bio terméket vásárolni, és hogy tudunk egészségesen élni anélkül, hogy az egész fizetésünk rámenne? Létezik-e olyan titkos, extrém egészséges import élelmiszer, amiből hasonló ne teremne itthon is? Az előadás az élelmiszermarketing trendeket állítja szembe a tudományosan bizonyított egészségmegőrzési lehetőségekkel.

Céges vacsorák kicsit másképp

Hazai és külföldi jó gyakorlatokon keresztül mutatjuk be, hogyan ismerhetőek fel a valóban fenntarthatóan működő vendéglátóhelyek. Elmondjuk azt is, hogy mit válasszunk az étlapról, ha a pénzünkkel a fenntarthatóságra szeretnénk leadni a voksot, és ahol az étel nemcsak egészségünket szolgálja, de alkalomhoz is illő.

Reduce, Reuse, Recycle!

Nem lehet eleget hangsúlyozni és tanítani, tanulni: a kevesebb több! Ha már mindenképp felesleg, hulladék képződik, akkor is dönthetünk a környezetünk mellett. Hogyan és mit tudunk a konyhában újrahasznosítani? Szelektáljunk és figyeljük meg melyik típusú szemétből mennyi keletkezik, majd tudatosan próbáljuk meg ezeket csökkenteni.

Az előadást Kump Edina hulladékgazdálkodási szakértő, a hulladekmentes.hu szerkesztője tartja.

Csapatépítők

Hosszabb programok kisebb csapatoknak

Pénteki Piknik

Ebéddel egybekötött interaktív oktatóprogram az adott cég székhelyén, melynek időtartama 3 óra, és tartalmaz két, egyenként 60 perces választható előadást, valamint az egyik partner éttermünk által készített, fenntartható ebédet a résztvevők számára.

Öko farming

Öko-farming programunk során egy biofarmra látogatunk el és közösen részt veszünk valamely szezonális munkafolyamatban, illetve megtanuljuk és megtapasztaljuk egy adott ökotermék elkészítésének fortélyait.

Öko cooking

Öko főzés programunk keretében ellátogatunk egy partner éttermünkbe, ahol megtanítják nekünk a felelős konyhavezetés és vendéglátás fortélyait, emellett közösen elkészítjük fenntartható ételünket, amit el is fogyasztunk.