Fontosnak tartjuk, hogy mind a fiatalok, mind az idősebb korosztályok megtanulják és megértsék az összefüggést a tettük és annak környezeti hatásai között. Ennek egyik legmegfoghatóbb és legegyszerűbben érthető területe az étkezés, hiszen ezt tudjuk a legkönnyebben befolyásolni.

Oktatóprogramjaink, előadásaink keretében a résztvevők nemcsak egy életre szóló egészséges és fenntartható táplálkozási útmutatót kapnak, hanem megtanulják, hogy a folyamatokat egészében szemléljék. Felismerik, hogy a Föld erőforrásai végesek, felelősek lesznek tetteikért az étkezés és környezetvédelem területén, és reményeink szerint a teljes szemléletmódjuk megváltozik.

Pályázati lehetőség óvodáknak

A 2018/19-es nevelési évben összesen 30 óvodába tudunk ingyenesen ellátogatni fenntartható étkezésről szóló ovis programunkkal, az Agrárminisztérium támogatásával.

Óvodák jelentkezését várjuk

Gasztrohős Palánták Programunkat 2017 tavaszán indítottuk óvodák számára, azzal a céllal, hogy a gyerekek játékos formában ismerkedjenek meg olyan fontos fenntarthatósági témakörökkel, mint a felelős étkezés, az élelmiszerek származási helye, a szezonalitás, a hulladékmentes bevásárlás, a hulladékszelektálás és a komposztálás. Programunkat idén önköltségi díjért vittük el az érdeklődő óvodákba, azonban munkánkat most az Agrárminisztérium is elismerte azzal, hogy a Zöld Forrás pályázat keretében 30 óvoda 2-2 csoportja számára átvállalta a foglalkozások finanszírozását. Nagy öröm ez számunkra, hiszen az elmúlt több mint egy év alatt rengeteg pozitív visszajelzés érkezett mind közvetlenül a gyerekektől, pedagógusoktól, mind közvetve a szülőktől.

Az érdeklődő óvodák az alábbi kérdőív kitöltésével, szeptember 10-ig jelentkezhetnek a programra: https://goo.gl/forms/74qXS3IUB4RjYCem2

Összesen 20 budapesti és 10 vidéki óvodába tudunk ellátogatni. Jelenleg budapesti önkéntesekkel dolgozunk, de folyamatosan zajlik a vidéki önkéntes-hálózat kiépítése, így hamarosan kiderül, mely településeket tudjuk bevonni a programba Budapesten és környékén kívül. Arra buzdítunk minden óvodavezetőt, -pedagógust, hogy érdeklődés esetén bátran jelentkezzenek, hiszen folyamatosan keressük a pályázati, támogatási lehetőségeket is, illetve ezeken felül igyekszünk önköltségi áron is minél több helyre ellátogatni!

Amennyiben kérdésük van, a palantak{@}gasztrohos{.}hu címre várjuk levelüket, örömmel válaszolunk!

Várjuk jelentkezésüket!

Gasztrohős Palánták

Ökotudatos foglalkozások ovisoknak

Programunk az óvodás korosztály fogékonyságát szeretné kihasználni. A Program célja, hogy az ovisok játékos formában találkozzanak olyan fontos fenntarthatósági témakörökkel, mint a tudatos vásárlás és étkezés, a hulladékszelektálás és –csökkentés, valamint a komposztálás.

A Felelős Gasztrohős csapata az érdeklődő óvodákban a középső- és nagycsoportos korosztály számára tart foglalkozásokat, amelyek során a gyerekek megtudhatják, hogy miért fontos, hogy honnan származik az étel, amelyet megeszünk, miért jó, ha kevés csomagolást viszünk haza és inkább piacon vesszük a gyümölcsöt a szupermarket helyett. A gyerkőcök megismerkedhetnek a hulladékszelektálással és a komposztálás folyamatával is. Rendszerint közös élmény a foglalkozás végén az ültetés.

Minden gyermek számára sokkal maradandóbb az a tudás, amelyet résztvevő cselekvés során sajátít el. Ezért a program kialakításakor kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a foglalkozás párbeszéd és aktív játék alapú legyen.

A program bemutatkozója itt letölthető.

A programra az óvodák Hegedűs Sáránál jelentkezhetnek: sara@gasztrohos.hu
+36 70 940 5208

Előadások

Interakítv beszélgetések 60 percben, magyarul vagy angolul

Számít, hogy mit eszel!

Előadás az étkezés és a környezetvédelem kapcsolatáról, amelyben a felelős étkezés alapjairól, az élelmiszer-termelés kihívásairól és veszélyeiről beszélünk.

Reduce, Reuse, Recycle!

Nem lehet eleget hangsúlyozni és tanítani, tanulni: a kevesebb több! Ha már mindenképp felesleg, hulladék képződik, akkor is dönthetünk a környezetünk mellett. Hogyan és mit tudunk a konyhában újrahasznosítani? Szelektáljunk és figyeljük meg melyik típusú szemétből mennyi keletkezik, majd tudatosan próbáljuk meg ezeket csökkenteni.

Az előadást Kump Edina hulladékgazdálkodási szakértő, a hulladekmentes.hu szerkesztője tartja.

"Superfood-ok" nyomában

Léteznek-e superfood-ok? Jobbak-e az egzotikus termékek a hazaiaknál? Az előadás konyhapraktikákkal és spórolási tippekkel fűszerezve nyújt betekintést a superfood-ok világába.

Az előadást Papp Andrea Ibolya gasztrobiológus, a napitaptudas.blog.hu írója tartja.

 

Környezetbarát étkezés utazás közben

Mindnyájan tudjuk, hogy az utazás, turistáskodás igencsak környezetterhelő tevékenységek. De lehet-e úgy utazni, hogy azzal a lehető legkevesebbet ártsunk a környezetünknek? El lehet-e kerülni az utazások során felhalmozódó műanyag csomagolásokat, ki lehet-e kerülni a PET plackos vizet és felelősen, hulladéktermelés nélkül élvezni a helyi ízeket? Előadóink egy világutazó házaspár szerint igen, ráadásul arra is számos példát mutatnak,  hogy töltheti meg a hulladékmentes étkezés igazán autentikus élményekkel nyaralásunkat.

Az előadást Kocsis Dóra és Németh Edvárd a talpalatnyi történetek utazó blog szerzői tartják, akik eddig 50 országban jártak.

Rendezvényzöldítés

Konferenciákat, díjátadókat, megbeszéléseket tervezőknek, összejöveteleket szervezőknek

Környezetbarát rendezvények

A belső megbeszélések vagy a vállalat által támogatott rendezvények a résztvevők számára egyértelmű üzenettel szolgálnak arról, hogy a környezetvédelem valóban fontos-e a cég számára. Az ilyen eseményeken tudják leszűrni a vállalat külső és belső érintettjei, hogy a környezetvédelem valóban beépült-e a szervezet mindennapjaiba, vagy megmaradt egy jól kommunikálható marketingszlogennek.

Szakértői csapatunk segít végiggondolni a környezetbarát lehetőségeket a kávészünettől a vacsoráig, ezáltal segít megőrizni a szervezők hitelességét.