Fontosnak tartjuk, hogy mind a fiatalok, mind az idősebb korosztályok megtanulják és megértsék az összefüggést a tettük és annak környezeti hatásai között. Ennek egyik legmegfoghatóbb és legegyszerűbben érthető területe az étkezés, hiszen ezt tudjuk a legkönnyebben befolyásolni.

Oktatóprogramjaink, előadásaink keretében a résztvevők nemcsak egy életre szóló egészséges és fenntartható táplálkozási útmutatót kapnak, hanem megtanulják, hogy a folyamatokat egészében szemléljék. Felismerik, hogy a Föld erőforrásai végesek, felelősek lesznek tetteikért az étkezés és környezetvédelem területén, és reményeink szerint a teljes szemléletmódjuk megváltozik.

Gasztrohős Palánták

Ökotudatos foglalkozások ovisoknak

Programunk az óvodás korosztály fogékonyságát szeretné kihasználni. A Program célja, hogy az ovisok játékos formában találkozzanak olyan fontos fenntarthatósági témakörökkel, mint a tudatos vásárlás és étkezés, a hulladékszelektálás és –csökkentés, valamint a komposztálás.

A Felelős Gasztrohős csapata az érdeklődő óvodákban a középső- és nagycsoportos korosztály számára tart foglalkozásokat, amelyek során a gyerekek megtudhatják, hogy miért fontos, hogy honnan származik az étel, amelyet megeszünk, miért jó, ha kevés csomagolást viszünk haza és inkább piacon vesszük a gyümölcsöt a szupermarket helyett. A gyerkőcök megismerkedhetnek a hulladékszelektálással és a komposztálás folyamatával is. Rendszerint közös élmény a foglalkozás végén az ültetés.

Minden gyermek számára sokkal maradandóbb az a tudás, amelyet résztvevő cselekvés során sajátít el. Ezért a program kialakításakor kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a foglalkozás párbeszéd és aktív játék alapú legyen.

A program bemutatkozója itt letölthető.

A programra az óvodák Hegedűs Sáránál jelentkezhetnek: sara@gasztrohos.hu
+36 70 940 5208

Előadások

Interakítv beszélgetések 60 percben, magyarul vagy angolul

Számít, hogy mit eszel!

Előadás az étkezés és a környezetvédelem kapcsolatáról, amelyben a felelős étkezés alapjairól, az élelmiszer-termelés kihívásairól és veszélyeiről beszélünk.

Így esztek ti!

Miért esszük azt, amit eszünk? Számít-e a tányérunk mérete? Valóban egészséges minden, amiről azt mondják? Bemutatunk néhány élelmiszeripari trükköt, amelyek felismerésével egészségesebb ételeket vehetünk le a polcról, emellett azt is elmondjuk, mit érdemes lecserélni a konyhában!

Céges vacsorák kicsit másképp

Hazai és külföldi jó gyakorlatokon keresztül mutatjuk be, hogyan ismerhetőek fel a valóban fenntarthatóan működő vendéglátóhelyek. Elmondjuk azt is, hogy mit válasszunk az étlapról, ha a pénzünkkel a fenntarthatóságra szeretnénk leadni a voksot, és ahol az étel nemcsak egészségünket szolgálja, de alkalomhoz is illő.

Reduce, Reuse, Recycle!

Nem lehet eleget hangsúlyozni és tanítani, tanulni: a kevesebb több! Ha már mindenképp felesleg, hulladék képződik, akkor is dönthetünk a környezetünk mellett. Hogyan és mit tudunk a konyhában újrahasznosítani? Szelektáljunk és figyeljük meg melyik típusú szemétből mennyi keletkezik, majd tudatosan próbáljuk meg ezeket csökkenteni.

Az előadást Kump Edina hulladékgazdálkodási szakértő, a hulladekmentes.hu szerkesztője tartja.

Csapatépítők

Hosszabb programok kisebb csapatoknak

Pénteki Piknik

Ebéddel egybekötött interaktív oktatóprogram az adott cég székhelyén, melynek időtartama 3 óra, és tartalmaz két, egyenként 60 perces választható előadást, valamint az egyik partner éttermünk által készített, fenntartható ebédet a résztvevők számára.

Öko farming

Öko-farming programunk során egy biofarmra látogatunk el és közösen részt veszünk valamely szezonális munkafolyamatban, illetve megtanuljuk és megtapasztaljuk egy adott ökotermék elkészítésének fortélyait.

Öko cooking

Öko főzés programunk keretében ellátogatunk egy partner éttermünkbe, ahol megtanítják nekünk a felelős konyhavezetés és vendéglátás fortélyait, emellett közösen elkészítjük fenntartható ételünket, amit el is fogyasztunk.